divendres, 29 de setembre del 2017

2x09 #Lleidatétalent1: Marta Pachón, Albert Garcia i Jordi Celma




A finals d'agost us avançava que Silvinaction emprèn un nou viatge amb l'estrena del racó del blog Lleida té talent i creativitat. Un racó que neix amb la intenció de dibuixar un "mapa" de persones de Lleida amb aptituds en múltiples disciplines: pintura, escultura, fotografia, teatre, cinema, circ, escriptura, poesia, música i dansa, entre d'altres. La idea principal d'aquesta nova secció és que junts descobrim individus o col·lectius que tenen talent i que són o viuen a la nostra ciutat.


Avui inauguro oficialment aquesta nova secció amb molta il·lusió i ho faig amb la flamant entrada #Lleidatétalent1. Coneixerem a dos actors Lleidatans: la Marta Pachón i l'Albert Garcia i al guionista i director de cinema Barceloní establert a Lleida Jordi Celma. Tots tres han estat treballant conjuntament en el rodatge d'una pel·lícula 100% feta a Lleida i per Lleidatans que ben aviat s'estrenarà a la capital Ponentina: Algo de Valentina. Aprofitant l'avinentesa de l'estrena, he parlat amb tots tres per tal d'intentar donar una visió triangular del projecte. Ens endinsarem en l'univers del film, descobrirem qui són, com treballen i ens revelaran alguns secrets de la pel·lícula i el seu rodatge. Us apeteix fer aquest viatge cinematogràfic amb mi?

A= Albert Garcia, J= Jordi Celma, M= Marta Pachón, S= Silvinaction.

👉 S: Hola Marta, Jordi i Albert! Moltes gràcies per ser aquí. Com va néixer aquest projecte?


  • J: Algo de Valentina és un projecte petit que volia englobar diferents facetes de l'escena cultural lleidatana. Vaig escriure el guió i vaig anar trucant algunes portes i la Regidoria de Joventut de la Paeria ens va donar un bon cop de mà. També el Centre Històric ens va ajudar i això va suposar la quantia econòmica que necessitàvem per tirar-la endavant. Algo de Valentina és un projecte col·laboratiu que ha esdevingut una peli 'indi' en tots els sentits.

👉 S: Havíeu treballat plegats abans?


  • M: El Jordi i jo ja havíem treballat plegats en un curtmetratge i l'Albert també havia treballat amb el director en el llargmetratge Noa.
  • J: Noa es va rodar el 2013. També va ser produïda a Lleida però va tenir una vida molt curta per problemes financers i d'altres tipus.
  • A: De fet, va ser el mateix director qui va pensar en nosaltres dos per a ser la parella protagonista del film. 
  • M: L'Albert i jo som parella a la vida real i hem treballat junts molts cops dalt de l'escenari. Això ens ajuda molt. Tenim una connexió especial.

👉 S: Com vau viure el rodatge de la pel·lícula?


  • J: La vam rodar solament en 6 dies l'octubre del 2016 i ens van ajudar estudiants de l'Udl i la Caparrella. Vaig intentar comptar amb gent de confiança per fer-la perquè és un projecte molt personal.
  • A: La idea, la producció, el guió i la direcció vénen del Jordi. Pel que fa al procés, el fet de rodar-la en 6 dies va ser una mica estressant personalment. Gairebé no ens donava temps a explorar el personatge. Però això es veia compensat per la gran connexió que hi havia amb l'equip tècnic.
  • M: I amb tots els actors i actrius hi havia un lligam fort també: tots ens coneixem! Això va facilitar enormement el procés del rodatge. A més comptàvem amb l'ajut d'estudiants que havien realitzat cursos tècnics i tallers de formació al Centre de Recursos Juvenils La Palma de Lleida i el rodatge de la pel·lícula formava part de les seves pràctiques.
  • J:  Algo de Valentina va incorporar al seu grup excel·lents professionals, nois i noies que volien aprendre un ofici dins el món audiovisual. Pensem que és una excel·lent plataforma perquè puguin elaborar els seus propis projectes en un futur. 

👉 S: La pel·lícula és un producte 100% Lleidatà?


  • A: Totalment! Tant pel que fa a l'equip humà, com en les col·laboracions o les localitzacions. Vàrem gravar en diversos indrets de la ciutat: centre històric, la llibreria Genet Blau, l'Antares, el restaurant Teresa Carles, etc. 
  • J: El llargmetratge ens mostra un Centre Històric de la ciutat de Lleida amb una mirada jove i fresca, sense complexos, dibuixant un barri ple de racons per descobrir. És un producte 100% local però amb projecció global.
  • M: Vam estar cuidats en tot moment per Joventut de Lleida: gestionaven els permisos, ens ajudaven a trobar les diferents localitzacions de la pel·lícula, etc. A més hi va haver moltíssimes col·laboracions locals desinteressades. Judit Disseny Artesà i Abracadabra ens van cedir el vestuari, el Gremi de Forners de les Terres de Lleida ens subministrava menjar per tot l'equip durant els dies de rodatge, alguns músics Lleidatans van contribuir-hi amb la banda sonora...

👉 S: M'encanta! La cooperació de totes aquestes persones i col·lectius us va ajudar a poder dur a terme aquest projecte...Em fascina tot plegat!!!
Ens podríeu fer cinc cèntims de l'argument?


  • J: El Bruno i  la Valentina es van embolicar la nit anterior en una festa d'un amic comú. Queden l'endemà perquè ella es va deixar la cartera i el Bruno la va recollir. La Valentina no recorda gairebé res del que va passar a la festa, ell, en adonar-se’n, juga amb la situació. Només et puc avançar que pretén ser una peli honesta i que té un secret ocult que només es pot desvetllar mirant-la.
  • A: Hi ha molts flashbacks al film. Et podem dir que no tot és el que sembla...com ha dit el Jordi, haureu d'esperar a l'estrena hehehe!
  • J: A més a més, Algo de Valentina contingut social i la trama posa de manifest altres línies argumentals com les malalties mentals, les drogues i les relacions socials que suposen.

👉 S: Marta i Albert, com descriuríeu als vostres personatges? Com els heu treballat?


  • A: El Bruno és una persona amb poques capacitats socials. Quan parla ho explica tot a mitges, no és directe.
  • M: La Valentina té més personalitat i li va donant "peixet" al Bruno per jugar. Tot i això, té una certa indefinició i un cert misteri. La Valentina té diverses cares i al final de la pel·lícula es desvetlla la seva veritable cara. L'Albert té una manera de treballar molt més metòdica que jo. A mi m'agrada més improvisar i que surti tot un xic més natural.
  • A: El fet que la pel·lícula es gravés en l'ordre cronològic argumental, va ajudar a fer que el personatge i l'actor s'anessin coneixent al mateix temps. Va ser un procés gradual, a causa de la rapidesa del rodatge  i el Jordi ens va ajudar moltíssim com a director.

👉 S: Quin balanç féu d'aquesta  experiència?


  • M: Va ser una experiència molt divertida. El Jordi té un sentit de l'humor molt peculiar, amb un punt d'humor de l'absurd que va contribuir a fer que es respirés un molt bon ambient de rodatge.
  • A: Ha estat un projecte de Lleida que hem realitzat perquè ens venia de gust i ho hem fet amb molta il·lusió.

👉 S: Amb tot el que m'heu explicat, la veritat és que tinc moltes ganes de veure-la. Quan es presentarà al públic?


  • J: Es presentarà al públic dins de la "Mostra Som Cinema" d'enguany i mirarem de fer recorregut per festivals independents. Mai se sap on acabarà, però intentarem arribar el més lluny possible sempre partint del tipus de producte que és i al públic que va dirigit. 


👉 S: Per finalitzar, de cinema Lleidatà n'hi ha ben poc. Com veieu el present i el futur del cinema que es fa a Lleida?


  • M: Falta inversió i apostar clarament per la cultura, pel teatre o per les companyies. Al final s'acaben fent coses per amor a l'art, per il·lusió i com a experiència de vida. Molts i moltes les fem en el nostre temps lliure que busquem traient-lo de les nostres pròpies feines, del temps en família. 
  • A: Abans les companyies de teatre rebien subvencions, però amb l'inici de la crisi tot això es va acabar. El "Magical Media Lleida" va ser un error. Es va fer una inversió important, però no es fa servir. La gent vol fer coses a Lleida, hi ha cultiu però dóna la sensació que el públic està apagat. Per aquesta raó molts actors, actrius, directors acaben marxant fora. 


👉 S: Doncs és una llàstima, a Lleida hi ha talent, bons actors i actrius i persones amb ganes de dinamitzar la cultura i innovar. Moltes gràcies a tots tres per cedir-me el vostre temps. Ha estat un veritable plaer. Esperem amb moltes ganes poder gaudir de la projecció.



Voleu veure el tràiler de la pel·lícula? 
                        ⇓⇓⇓



Doncs bé, si us heu quedat atrapats, encuriosits i voleu saber el desenllaç, tenim una molt bona oportunitat de mirar Algo de Valentina ben aviat a la nostra ciutat. Del 18 al 22 d'octubre tindrà lloc el Festival Som Cinema a Lleida, un festival que aposta pel cinema de proximitat i del qual us avanço que us en parlaré al blog en els propers dies. Algo de Valentina és un dels films que es projectarà dins del festival i suposarà la seva estrena oficial el dissabte 21 d'octubre a les 22.30 h al Teatre Municipal de l'Escorxador. Silvinaction no s'ho perdrà, i vosaltres?




#Lleidatétalent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada